Compostare Individuala

Ce este compostul: un ingrasamant natural rezultat din descompunerea resturilor organice.

Ce se composteaza: orice a trait poate fi compostat, dar este bine sa fie evitata adaugarea unor resturi - carnea si produsele lactate pot atrage viermii si sobolanii.

Ce poate fi compostat:

  • Resturi de fructe si legume proaspete sau gatite;
  • Resturi de paine si cereale;
  • Zat de cafea / resturi de ceai;
  • Par si blana;
  • Gainat si balegar de cal, vaca, porc, capra, oaie, iepure;
  • Haine vechi din bumbac sau lana maruntite;
  • Coji de oua maruntite;
  • Coji de nuca;
  • Cenusa de la sobe (cand se arde numai lemn);
  • Rumegus, fan si paie;
  • Resturi vegetale din curte (frunze, crengi, nuiele, flori);
  • Plante de casa;
  • Bucati de lemn maruntit;
  • Ziare si hartie maruntite;
  • Carton moale maruntit.

Ce nu poate fi compostat:

  • Resturi de carne si peste gatite sau proaspete;
  • Resturi de produse lactate (lapte, smantana, branza, iaurt, unt, frisca, etc.);
  • Oua intregi;
  • Grasimi animale si uleiuri vegetale;
  • Excremente de caine, pisica sau umane;
  • Scutece / tampoane;
  • Metal, sticla, plastic;
  • Cenusa de la sobe daca sunt arsi si carbuni;
  • Resturi vegetale din curte tratate cu pesticide;
  • Lemn tratat sau vopsit.

Cum compostez:

  • Aleg un loc mai putin insorit din gradina si ferit de vant si pun recipientul de compostare direct pe pamant sau pe iarba;
  • Incerc, daca este posibil, sa colectez suficiente resturi astfel incat primul strat pus in recipient sa aiba cel putin 30 cm;
  • Continui sa adaug resturi de la bucatarie si din gradina, pana la umplerea recipientului;
  • Am grija ca toate resturile adaugate sa fie maruntite;
  • Am grija ca resturile de la bucatarie sa fie mereu acoperite de resturi din gradina;
  • Daca este foarte cald, mai stropesc din cand in cand resturile adaugate;
  • Din cand in cand amestec resturile din recipient pentru a avea destul aer.

Cand este gata compostul:

     Dupa aproximativ 4 luni, poate si un an, cand compostul este inchis la culoare, miroase a pamant si nu se mai cunosc resturile din care s-a format. Il scot din recipient si il amestec. Il pot lasa o luna-doua la maturat inainte de a-l folosi. Nu-mi fac griji daca nu este fin si sfaramicios. Chiar daca este cu cocoloase si lipicios, cu bucati de crengi si coji de ou vizibile, il pot folosi.

Toate drepturile rezervate designed by Geolex S.R.L.