Un îngrășământ natural rezultat din descompunerea resturilor organice
Ce este compostul?
Ce se compostează?
Orice a trăit poate fi compostat, dar este bine să fie evitată adăugarea unor resturi – carnea și produsele lactate pot atrage viermii și șobolanii.
Ce poate fi compostat:
- Resturi de fructe și legume proaspete sau gătite;
- Resturi de pâine și cereale;
- Zaț de cafea / resturi de ceai;
- Păr și blană;
- Găinaț și bălegar de cal, vacă, porc, capră, oaie, iepure;
- Haine vechi din bumbac sau lână mărunțite;
- Coji de ouă mărunțite;
- Coji de nucă;
- Cenușă de la sobe (când se arde numai lemn);
- Rumeguș, fân și paie;
- Resturi vegetale din curte (frunze, crengi, nuiele, flori);
- Plante de casă;
- Bucăți de lemn mărunțit;
- Ziare și hârtie mărunțite;
- Carton moale mărunțit.
Ce nu poate fi compostat:
- Resturi de carne și pește gătite sau proaspete;
- Resturi de produse lactate (lapte, smântână, brânză, iaurt, unt, frișcă, etc.);
- Ouă întregi;
- Grăsimi animale și uleiuri vegetale;
- Excremente de câine, pisică sau umane;
- Scutece / tampoane;
- Metal, sticlă, plastic;
- Cenușă de la sobe dacă sunt arși și cărbuni;
- Resturi vegetale din curte tratate cu pesticide;
- Lemn tratat sau vopsit.
Cum compostez:
- Aleg un loc mai puțin însorit din gradină și ferit de vânt și pun recipientul de compostare direct pe pământ sau pe iarbă;
- Încerc, dacă este posibil, să colectez suficiente resturi astfel încât primul strat pus în recipient să aibă cel puțin 30 cm;
- Continui să adaug resturi de la bucătărie și din grădină, până la umplerea recipientului;
- Am grijă ca toate resturile adăugate să fie mărunțite;
- Am grijă ca resturile de la bucătărie să fie mereu acoperite de resturi din grădină;
- Dacă este foarte cald, mai stropesc din când în când resturile adăugate;
- Din când în când amestec resturile din recipient pentru a avea destul aer.
Cand este gata compostul:
După aproximativ 4 luni, poate și un an, când compostul este închis la culoare, miroase a pământ și nu se mai cunosc resturile din care s-a format. Îl scot din recipient și îl amestec.
Îl pot lăsa o lună-două la maturat înainte de a-l folosi. Nu-mi fac griji dacă nu este fin și sfărâmicios. Chiar dacă este cu cocoloașe și lipicios, cu bucăti de crengi și coji de ou vizibile, îl pot folosi.