Compostare Individuală

Un îngrășământ natural rezultat din descompunerea resturilor organice

Ce este compostul?

Ce se compostează?

Orice a trăit poate fi compostat, dar este bine să fie evitată adăugarea unor resturi – carnea și produsele lactate pot atrage viermii și șobolanii.

Ce poate fi compostat:

  • Resturi de fructe și legume proaspete sau gătite;
  • Resturi de pâine și cereale;
  • Zaț de cafea / resturi de ceai;
  • Păr și blană;
  • Găinaț și bălegar de cal, vacă, porc, capră, oaie, iepure;
  • Haine vechi din bumbac sau lână mărunțite;
  • Coji de ouă mărunțite;
  • Coji de nucă;
  • Cenușă de la sobe (când se arde numai lemn);
  • Rumeguș, fân și paie;
  • Resturi vegetale din curte (frunze, crengi, nuiele, flori);
  • Plante de casă;
  • Bucăți de lemn mărunțit;
  • Ziare și hârtie mărunțite;
  • Carton moale mărunțit.

Ce nu poate fi compostat:

  • Resturi de carne și pește gătite sau proaspete;
  • Resturi de produse lactate (lapte, smântână, brânză, iaurt, unt, frișcă, etc.);
  • Ouă întregi;
  • Grăsimi animale și uleiuri vegetale;
  • Excremente de câine, pisică sau umane;
  • Scutece / tampoane;
  • Metal, sticlă, plastic;
  • Cenușă de la sobe dacă sunt arși și cărbuni;
  • Resturi vegetale din curte tratate cu pesticide;
  • Lemn tratat sau vopsit.

Cum compostez:

  • Aleg un loc mai puțin însorit din gradină și ferit de vânt și pun recipientul de compostare direct pe pământ sau pe iarbă;
  • Încerc, dacă este posibil, să colectez suficiente resturi astfel încât primul strat pus în recipient să aibă cel puțin 30 cm;
  • Continui să adaug resturi de la bucătărie și din grădină, până la umplerea recipientului;
  • Am grijă ca toate resturile adăugate să fie mărunțite;
  • Am grijă ca resturile de la bucătărie să fie mereu acoperite de resturi din grădină;
  • Dacă este foarte cald, mai stropesc din când în când resturile adăugate;
  • Din când în când amestec resturile din recipient pentru a avea destul aer.

 

Cand este gata compostul:

După aproximativ 4 luni, poate și un an, când compostul este închis la culoare, miroase a pământ și nu se mai cunosc resturile din care s-a format. Îl scot din recipient și îl amestec.

Îl pot lăsa o lună-două la maturat înainte de a-l folosi. Nu-mi fac griji dacă nu este fin și sfărâmicios. Chiar dacă este cu cocoloașe și lipicios, cu bucăti de crengi și coji de ou vizibile, îl pot folosi.

Implicarea  activă a fiecărui cetățean în implementarea priectului SMID este o condiție vitală pentru succesul acestuia

   IMPLICĂ-TE! MEDIUL ÎNCONJURĂTOR ESTE ȘI RESPONSABILITATEA TA