Colectare – Transport deșeuri

Având în vedere țintele județene privind gradul de acoperire cu servicii de salubritate, după închiderea platformelor rurale neecologice, Asociația a demarat o serie de proceduri pentru asigurarea colectării deșeurilor menajere din mediul rural.

În numele și pe seama a 35 unități administrativ teritoriale, Asociația a organizat și desfășurat procedura de atribuire a contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport deșeuri menajere de la punctele de colectare din judeţul Brăila și depozitarea acestora la depozitul ecologic Muchea. Membrii asociați implicați în derularea contractului sunt Județul Brăila și comunele: Bărăganu, Berteștii de Jos, Bordei Verde, Cireșu, Ciocile, Dudești, Frecăței, Galbenu, Gemenele, Grădiștea, Gropeni, Jirlău, Marasu, Măxineni, Mircea Vodă, Movila Miresii, Racovița, Râmnicelu, Romanu, Roșiori, Salcia Tudor, Scorțaru Nou, Stăncuța, Surdila Găiseanca, Șutești, Tichilești, Traian, Tudor Vladimirescu, Tufești, Victoria, Ulmu, Unirea, Visani, Viziru, Zăvoaia.

Pornind de la aglomerarea localităților, poziționarea geografică și rețeaua de drumuri s-au stabilit zece puncte de colectare pe teritoriul comunelor: Bărăganul, Cireșu, Șutești, Surdila Găiseanca, Jirlău, Frecăței, Măxineni, Movila Miresii, Traian, Tufești, autorizate de către Agenția pentru Protecția Mediului Brăila. Colectarea și transportul deșeurilor menajere se face la o taxă de habitat de 2 lei/locuitor/lună, suportabilă de către populația rurală.

Activitatea de colectare și transport a deșeurilor menajere pe teritoriul comunelor implicate în contractul de asociere se desfășoară pe două componente:

Colectarea deșeurilor menajere de la gospodăriile populației și transportul acestora până la punctele de colectare, se realizează de către fiecare Primărie, pe baza contractelor de delegare încheiate cu un operator de salubrizare.

Transportul deșeurilor menajere de la punctele de colectare până la depozitul ecologic Muchea se realizează de către operatorul de salubritate desemnat în urma procedurii de achiziție publică, cu ajutorul unui cap tractor cu sistem de încărcare – descărcare – basculare cu cârlig, și a 11 containere metalice de capacitate mare, proprietate a Consiliului Județean Brăila.